despre virusul hpv

Moduri in care virusul HPV iti poate afecta viata

Indiferent de varsta, culoare sau sex, virusul HPV (Human Papillomavirus) poate afecta viata oricui in diferite moduri. Tocmai de aceea, cunoasterea notiunilor de baza despre acest virus este foarte importanta pentru a ne pastra sanatatea si a ne proteja eficient. Virusul HPV are multiple tulpini si fiecare dintre ele are modul sau unic de a se manifesta si de a afecta organismul uman.

Verucile comune sunt una dintre cele mai frecvente moduri de manifestare ale virusului Papilloma Uman (HPV). Multi oameni vor suferi la un moment dat in viata lor de aceasta afectiune a pielii. Aceste veruci apar, de obicei, pe maini si pe picioare. Chiar daca sunt oarecum inofensive, ele pot avea un aspect neplacut si pot constitui un motiv de jena sau de rusine pentru persoana afectata.

Tulpina virusului HPV vinovata de aparitia verucilor se raspandeste usor, prin contact direct cu suprafetele comune din toalete, sali de sport sau dusuri publice. De aceea, este indicat sa fie avute in vedere masuri de precautie precum purtarea de sandale in dusurile publice si in salile de sport pentru a evita contactul cu suprafetele de podea ce pot fi infectate.

In cazul in care identificati astfel de veruci pe maini sau pe picioare, trebuie sa va adresati medicului dermatolog, care va poate prescrie un tratament si va poate ajuta sa scapati de aspectul inestetic al acestora. In principal, tratamentul contra verucilor consta in eliminarea formatiunilor de pe piele (prin laser sau cauterizare) si prin stimularea sistemului imunitar pentru a-l ajuta sa lupte eficient impotriva virusului.

Exista insa si alte tulpini de HPV care sunt vinovate de alte afectiuni mai grave. Acestea sunt denumite in mod colectiv „infectii cu HPV” si afecteaza intr-un fel sau altul o mare parte a populatiei din intreaga lume. Numai in Statele Unite ale Americii, se considera ca, in prezent, exista aproximativ 20 de milioane de oameni care poarta o tulpina a virusului HPV, chiar fara a sti ca sunt purtatori.

Aceste tulpini se instaleaza in corpul uman si pot ramane in stare latenta timp de multi ani, dar pot genera si o serie de probleme cum ar fi cele descrise in continuare.

negi genitali
Negi genitali
Negii genitali sunt, de asemenea, un rezultat al infectiei cu HPV. Negii genitali sunt un tip de veruci care se dezvolta in zona genitala. Transmiterea se face prin contact sexual neprotejat cu o persoana infectata. Modul de manifestare poate fi diferit, de la o persoana la alta. Exista cazuri mai putin grave, in care negii genitali au dimensiuni foarte mici si sunt greu de observat, dar exista si cazuri grave in care provoaca leziuni inestetice si dureroase.

Chiar daca medicina alopata nu a reusit sa gaseasca un tratament permanent, exista tratamente naturiste pentru negii genitali foarte eficiente, bazate pe suplimente naturale . Principiul de functionare al acestora se bazeaza pe stimularea sistemului imunitar. Un sistem imunitar puternic este capabil sa tina sub control virusul HPV, eliminand manifestarile acestuia (negii genitali) temporar sau chiar permanent.

Deoarece foarte multi oameni sunt purtatori de HPV fara sa stie, ei pot transmite usor infectia catre alte persoane. La femei, contractarea virusului HPV poate duce in cel mai rau caz la cancer de col uterin. Conform statisticilor, se pare ca aproximativ 70{50834bfc9c40ceedfec157ea7de32ebf7afe6d7f9db19f47c45988452797372a} dintre cazurile de cancer de col uterin au avut ca etapa premergatoare o infectie cu HPV, de obicei cu multi ani inainte.

Tocmai de aceea, este important ca femeile sa se verifice anual de cancer de col uterin, in timpul examenului anual, prin testul Papanicolau. Cu cat problemele sunt descoprite mai devreme, cu atat ele sunt rezolvate mai repede si mai usor cu sanse mult mai mari de vindecare.

Pe langa aceste analize, pe piata exista si doua vaccinuri pentru femei, care pot preveni infectia cu tulpinile HPV responsabile de dezvoltarea cancerului de col uterin. Daca sunteti activi sexual sau sunteti parinte sau tutore al unei adolescente care este deja activa sexual, va recomandam sa intrebati medicul dumneavoastra despre aceste vaccinuri.

Chiar daca riscul de cancer de col uterin exista doar pentru femei, nici barbatii nu sunt imuni la infectia cu HPV. Acestia pot fi, in primul rand, purtatori, infectandu-si partenerele/ partenerii sexuali. Mai mult decat atat, se considera ca unele forme de cancer penian sunt legate de infectia cu HPV. In cazul barbatilor homosexuali riscurile sunt si mai mari, putand exista si riscul de cancer anal.

Orice persoana care se angajeaza in contacte sexuale orale, poate dobandi, de asemenea, HPV. In aceste cazuri, exista riscul aparitiei de cancer de gat sau cap. Mai mult, pot aparea infectii respiratorii severe.

In revista Sexis gasesti mai multe detalii despre afectiunile ce pot fi transmise prin contact sexual, dar si informatii despre cum te poti proteja si trata eficient pentru o viata sexuala sanatoasa.

Ca si in cazul altor boli, cea mai buna masura de protectie impotriva infectiei cu virusul HPV este practicarea sexului protejat. De asemenea, informarea corecta asupra riscurilor existente si a masurilor de precautie necesare si efectuarea de controale medicale perioadice sunt de o importanta majora in pastrarea sanatatii si a calitatii vietii.