Infectiile urinare acute sunt de doua tipuri, si anume cistita acuta (infectia vezicii urinare) si pielonefritele acute (care se localizeaza la nivelul rinichilor sau al cailor urinare superioare). In cazul cistitelor, nu exista riscul ca rinichii sa fie in pericol, ne-a precizat prof. dr. Ion Costica, medic nefrolog. Pe de alta parte, pielonefritele acute pot afecta functiile acestora daca nu sunt tratate la timp sau daca bolnavii nu urmeaza intocmai tratamentul indicat de catre medicul specialist.
Cateva probleme si solutii
De cateva saptamani urinez foarte des, am usturimi si, in ultimele zile, am observat si prezenta sangelui in urina. Ce credeti ca ar putea fi? (Monica, 40 de ani, din Braila)
Prezenta sangelui in urina poate fi legata de severitatea infectiei, iar durerile sunt un semnal ca aceasta infectie este posibil sa fi urcat la rinichi. Numai examenul de laborator poate stabili cu exactitate cauzele simptomelor descrise de dumneavoastra.
Totodata, acest examen permite incadrarea intr-o forma particulara de infectie si mai ales stabiliarea tratamentului medicamentos. Astfel, sfatul meu este sa va adresati medicului de familie, iar acesta va va da bilet de trimitere la un medic specialist. (prof. dr. ion Costica, medic nefrolog)
Merg foarte des al toaleta, urinez cu dificultate si am usturimi. Credeti ca este ceva grav si ca ar putea avea legatura cu prostata? (Stefan, 55 de ani, din Slatina)
Infectia urinara la barbati apare mult mai rar decat la femei si aproape intotdeauna prezinta si complicatii. Astfel, acest afectiuni sunt legate de existenta litiazei, a adenomului de prostata, a diabetului zaharat sau a starilor de lipsa de rezistenta imuna la infectii.
In privinta diagnosticului, acesta trebuie stabilit numai in urma unui consult de specialitate, care ar trebui sa inceapa cu un examen urologic si poi, numai daca este cazul, se va recomanda si un consult nefrologic. (prof. dr. ion Costica, medic nefrolog)
In ce conditii se poate cineva opera de prostata? (Ion, 60 de ani, Focsani)
Pentru a fi nevoie de operatie, trebuie ca prostata sa fie marita si sa creeze jena la evacuarea vezicii urinare. De asemenea, ea determina si complicatii precum infectiile urinare, epidimitele sau scaderea functiilor renale.
Indicatia operatorie urmeaza sau nu unui tratament medicamentos si se poate face fie endoscopic, fie prin scoaterea chirurgicala propriu-zisa, pe cale abdominala, a prostatei. Momentul si tipul interventiei sunt decise de catre fiecare pacient, impreuna cu medicul urolog. (prof. dr. ion Costica, medic nefrolog)
sursa foto: thenaturesfarmacy.com