In general, simptomele care preced un infarct miocardic sunt confundate cu cele ale unei afectiuni de natura digestiva. De obicei, este vorba despre o durere puternica, cu durata de peste 15 minute, care apare in piept sau in regiunea superioara a abdomenului. Ea poate fi insotita si de transpiratii, greturi sau varsaturi.
De aici si lipsa de reactie a bolnavilor care, de cele mai multe ori, ajung un pic cam tarziu la un medic cardiolog, ne-a explicat dr. Daniel Gherasim, medic primar cardiolog.
Ca masuri de preventie, specialistii recomanda renuntarea la fumat, evitarea mancarurilor grase si inlocuirea lor cu o alimentatie bazata pe fructe si legume. Totodata, dr. Gherasim subliniaza ca si mersul pe jos, intr-un ritm vioi, este mai mult decat benefic pentru buna functionare a inimii.
Este arterioscleroza aortica o afectiune grava?
Am arterioscleroza aortica, disfunctie diastolica, tip relaxare intaziare. Credeti ca este ceva grav? (Elena, 54 de ani, din Constanta)
Procesul de arterioscleroza incepe de la varste tinere, si anume de la 20-25 de ani. In ceea ce priveste disfunctia diastolica, nu este o problema grava, ci o notiune de ecografie care trebuie urmarita ca evolutie in timp. Daca aveti colesterolul crescut, trebuie sa luati un tratament pentru scaderea valorilor lui, si anume fie statine, fie fibrati. Pentru indicatii terapeutice, in conformitate cu starea dumneavoastra generala de sanatate, cel mai bine este sa va adresati medicului curant.(dr. Daniel Gherasim, medic primar cardiolog)
Sunt hipertensiva si fac fibrilatii cam o data la doua luni. Iau tratament, dar as dori sa aflu si parerea dumneavoastra. (Elena, 60 de ani, din Bihor)
Fara un consult este foarte greu de dat un raspuns cat mai exact. In primul rand, trebuie sa urmati tratamentul pe care vi l-a prescris medicul cardiolog curant pentru hipertensiunea arteriala. Exista si medicamente care previn recurenta fibrilatiei, unele dintre acestea fiind efciiente si in cazul hipertensiunii, cum ar fi, de exemplu,betablocantele. Cel mai bine este, totusi, sa va adreati emdicului specialist, care va va indica ce tratament sa urmati.(dr. Daniel Gherasim, medic primar cardiolog)
Sotul meu, in varsta de 62 de ani, are degetele de la mana dreapta de culoare liliachie. Mai exista streptaza? (Silvia, din Valcea)
Acest medicament inca exista si el se administreaza in faza acuta a unui infarct miocardic sau in caz de ocluzie arteriala severa. Daca sotul dumneavoastra nu are si alte simptome decat culoarea liliachie a degetelor, de exemplu durere violenta, e greu de spus ca ar putea exprima o suferinta acuta. Totusi, trebuie vazut de catre un medic cardiolog sau un medic chirurg vascular.(dr. Daniel Gherasim, medic primar cardiolog)